Kupili su i presu za baliranje papira, kartona, najlona i plastike, pa papirnu i pet ambalažu prodaju preduzećima koji ih recikliraju. Ovu kampanju, čiji je cilj zaštita životne sredine i podizanje svijesti građana o značaju reciklaže na viši nivo, podržavaju i građani i ekolozi.

Na Regionalnu sanitarnu deponiju u Bijeljini mjesečno se odlaže oko 30.000 tona čvrstog otpada, a u proces reciklaže pošalje se oko 46 tona ili manje od dva odsto. U većini zemlja Evropske unije reciklira se oko 60 odsto komunalnog otpada, a u nekima poput Švedske čak 100 odsto, čime se ostvaruje i značajna ekonomska dobit.

Direktor Akcionarskog društva "Komunalac" Milenko Vićanović kaže da je prošle godine u Semberiji odvojeno oko 30 tona ambalažnog otpada, a da je ove godine planirano čak 1.000 tona.

- Raspišemo tender i isporučujemo ovaj ambalažni otpad firmi koja bude najpovoljnija. Cijene na tržištu se mijenjaju, ali otprilike tona stakla košta 50, papira 200, a plastika 250 KM. Ekonomska dobit je skromna ali je mnogo važnije sačuvati životnu sredinu - kaže Vićanović.

Dodaje da je ovo preduzeće dobilo iz Fonda za zaštitu životne sredine RS oko 70.000 KM, te da će ova sredstva biti usmjerena za kupovinu kontejnera za papir, staklo i plastiku. Iz "Komunalca" naglašavaju i da, uprkos povećanju cijene goriva što je povećalo troškove ovog preduzeća, neće mijenjati cijene odvoza komunalnog otpada.

– Sada plaćamo deponovanje otpada 34 marke plus PDV po toni, a "Eko-dep" traži odobrenje od lokalne uprave za povećanje cijene na 55 KM ili poskupljenje od 64 odsto. Ukoliko im to bude odobreno naša rentabilnost će biti dovedena u pitanje, pa strahujemo da ćemo morati i mi poskupiti usluge za razliku tog iznosa - kaže Vićanović.

InfoBijeljina